Welke maat beenbeschermer voor mijn paard?
Mijn paard is gevoelig en krijgt snel wondjes, welke beschermers raden jullie aan?
Hoe kan ik mijn beenbeschermers schoon maken?
Wat is het verschil tussen een airjacket en een bodyprotector?
Wat is het verschil tussen de Point Two en Helite airjackets?
Kan ik mijn airjacket ook zonder bodyprotector dragen?
Kan het airjacket afgaan als ik mezelf vergeet los te maken bij het afstappen?
Mijn airjacket is niet af gegaan, hoe kan dat?
Hoe verwissel ik de canister van mijn airjacket?
Hoe lang kan ik een canister bewaren?
Wanneer en waar moet mijn airjacket nagekeken worden?
Hoe kan ik de tijd instellen op mijn Optimum Time crosshorloge?
Past de capcover ook over mijn "normale" cap?
Hoe zorg ik ervoor dat mijn capcover niet van mijn helm afwaait?
Verkopen jullie een bijpassend shirt voor bij mijn capcover?
Is een medische kaart verplicht?
Verkopen jullie ook Polar hartslagmeters met GPS?
Op welke wedstrijden kan ik Eventing-SGW specialist vinden?
Is mijn bestelling op voorraad?
Kan ik langs komen om te passen?

 

Welke maat beenbeschermers voor mijn paard?
De maten verschillen per merk en soms zelfs nog per type. We proberen bij het product zelf zo goed mogelijk te informeren over de maatvoering. 
Mocht je hierover vragen hebben, neem dan vooral even contact op. 

Mijn paard is gevoelig en krijgt snel wondjes, welke beschermers raden jullie aan?
Voor paarden die erg gevoelig zijn voor wondjes op de benen adviseren wij de Style boots of de Prolite boots. Paarden die gevoelig zijn in de kootholte hebben veel baat bij de Pastern wraps. De springschoenen gaan over de pastern wraps heen, hierdoor wordt de kootholte beschermt tegen schuren.

Hoe kan ik mijn cross beenbeschermers schoon maken?
De cross beenbeschermers kunnen eenvoudig worden schoon gespoeld met water. Daarnaast kunnen de meetse crossbeschermers ook worden gewassen in de wasmachine op lage temperaturen. Voor het wassen dienen de sluitingen dicht gemaakt te worden, daarnaast raden we aan om elke beschermer afzonderlijk in een kussensloop te stoppen, hierdoor kunnen de beschermers niet aan elkaar klitten waardoor de buitenzijde lelijk kan worden. Na het wassen de beschermers aan de lucht laten drogen, niet in de droger of direct zonlicht. Hou er rekening mee dat door de beschermers frequent in de wasmachine te wassen deze eerder zullen slijten. De klittenbandsluitingen kunnen goed worden schoongemaakt door een speciale velchro cleaner.

Wat is het verschil tussen een airjacket en een bodyprotector?
Een bodyprotector is gemaakt van beschermende memoryfoam en heeft als effect dat de impact van een klap verdeeld wordt over een groter oppervlak. Om deze reden moet een bodyprotector ook goed aansluiten om goed te kunnen werken. Een airjacket werkt als het ware als een airbag en fixeert je bovenlijf op het moment van een val. Doordat een airjacket naar binnen toe opblaast moet deze vrij los gedragen worden. Een airjacket beschermt alleen op het moment dat hij is op geblazen. Vooral bij de zgn. rotation fall (met paard en al over de kop) is de bescherming dmv een airjacket beduidend beter dan alleen een bodyprotector.

Wat is het verschil tussen de Point Two en Helite airjackets?
Helite is een fabriek in Frankrijk waar al jarenlang airjackets worden gemaakt voor o.a. motorrijders en skiërs. De airjackets van Point Two zijn in eerste instantie gemaakt door Helite, in 2012 is aan deze samenwerking een einde gekomen en heeft Point Two zijn airjackets onder gebracht bij een andere fabriek. Op dat moment is Helite de airjackets gaan uitbrengen onder de eigen naam. Beide airjackets functioneren hetzelfde, het Point Two airjacket heeft tegenwoordig een iets andere canister en de sleutel die nodig is om een nieuwe canister in te draaien zit bij Point Two op het vest naast de canister. De Point Two airjackets zijn verkrijgbaar t/m maat XL, de Helite airjackets zijn verkrijgbaar t/m maat XXL. De prijs van de volwassen airjackets is in de kleur zwart gelijk, de kinderairjackets en de gekleurde airjackets zijn van Point Two wat voordeliger. Daarnaast is van Point Two ook een speciaal 'Hunter jacket' verkrijgbaar, een wat chiquere versie van het airjacket met rits speciaal voor de jachtruiter. In samenwerking met How's Racesafe heeft Point Two ook de P2-RS Hybrid ontwikkelt, dit is de 2 in 1 beschermer van zowel bodyprotector als airjacket in 1.

Kan ik mijn airjacket ook zonder bodyprotector dragen?
In de cross country en tijdens crosstrainingen is het verplicht om een bodyprotector te dragen. Daar overheen kan voor extra veiligheid een airjacket worden gedragen. Het airjacket kan thuis in de dressuur- of springtraining, buitenritten of het werken met jonge paarden als ook op springwedstrijden ook zonder bodyprotector worden gedragen. Het voordeel van alleen een airjacket is dat het licht aanvoelt en minder warm is dan een bodyprotector. Je bent het beste beschermd als je het airjacket combineert met een bodyprotector. 

Kan het airjacket afgaan als ik mezelf vergeet los te maken bij het afstappen?
De airjackets hebben een kracht van 30 kg. (20 kg. voor kleinere kindermaten) nodig om af te gaan. Wanneer je gewoon rustig afstapt en er staat nog niet al teveel spanning op het koord dan zal je airjacket niet afgaan. Wanneer je van je paard afspringt dan zal het airjacket wel afgaan. Dit gebeurd regelmatig tijdens een SGW wanneer het paard gekeurd moet worden tussen het springen en de cross. Maar als je het eenmaal hebt meegemaakt vergeet je het niet snel nog eens. 

Mijn airjacket is niet af gegaan, hoe kan dat?
Een enkele keer komt het voor dat een airjacket niet is afgegaan, dit is dan te wijten aan 1 van de volgende redenen:
- Het patroon wat erin zit is al eerder gebruikt. Je herkent een nieuw patroon aan het feit dat hij dicht is aan de bovenkant, bij een gebruikt patroon zit er een duidelijk gat in.
- Het patroon is er niet goed in gedraaid. Het patroon moet er makkelijk indraaien, wanneer je veel weerstand voelt dan zit hij scheef in de schroefdraad. Draai het patroon er weer uit en draai hem er daarna opnieuw in. Het patroon moet helemaal doorgedraaid worden tot het niet verder kan, in geen geval mag er nog schroefdraad te zien zijn.
- De veer aan de onderkant is niet goed opgespannen. Wanneer de onderzijde bij het vervangen van een patroon wordt dicht geschroefd moet dit gebeuren tot hij compleet dicht zit, ook hier mag geen schroefdraad te zien zijn. Wanneer dit wel te zien is is de veer binnenin niet genoeg opgespannen en zal de veer te weinig kracht hebben om de pin goed in de canister te slaan.

Hoe verwissel ik de canister van mijn airjacket?
Het verwisselen van de canister wordt in dit filmpje duidelijk uitgelegd. Het verwisselen van de nieuwe canisters van Point Two met het rode dopje gaat op vrijwel dezelfde wijze, enige verschil is dat de canister er met 1 klik ingedraaid wordt in plaats van het doordraaien van de andere canister.

Hoe lang kan ik een canister bewaren?
In principe is een canister onbeperkt houdbaar. Op de canisters staat een gewicht aangegeven, bij twijfel kan de canister gewogen worden om te zien of deze nog steeds goed is.

Wanneer en waar moet mijn airjacket nagekeken worden?
Na 3 tot 5 jaar, na een zware (rotational) val, of juist als het airjacket een tijd niet gebruikt is, is het verstandig om het op te sturen voor een servicebeurt. Dit kan via ons of rechtstreeks via de fabrikant. De prijs hiervan zit, afhankelijk van het merk, tussen de € 70,- en de € 100,- inclusief verzenden naar de fabrikant en weer terug. Neem voor hulp hierbij gerust contact met ons op, we helpen graag. 

Hoe kan ik de tijd instellen op mijn Optimum Time crosshorloge?
Om de gewone tijd in te stellen op je Optimum Time horloge schakel je via de "mode" knop eerst over op de gewone tijd. Hou nu "clear" knop ongeveer 2 seconden ingedrukt, de cijfers beginnen nu te knipperen. Via de minuten en de seconden knop kun je de uren en de minuten instellen. Wanneer je klaar bent druk je 1x de clear knop in om af te sluiten. Om de stopwatch terug te laten tellen schakel je eerst met de "mode" knop over op de stopwatch functie. Je kunt nu met de minuten- en de secondenknop de juiste tijd instellen. Hierna staat je stopwatch klaar om af te tellen, je hoeft alleen nog op start te drukken.

Past de capcover ook over mijn "normale" cap?
Hoewel capcovers oorspronkelijk bedoeld zijn om over je crosshelm zonder klep te dragen worden ze ook veelal over normale caps gebruikt, je houdt hierdoor alleen wel altijd een dubbele klep. Kies bij een normale cap voor een stretch of lycra capcover om er zeker van te zijn dat het past. Voor gebruik van een capcover over een cap met klep is de "Pocket Peak" capcover van Capz ontwikkeld. De heeft in plaats van een eigen klep een ruimte (pocket) voor de bestaande klep. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn capcover niet van mijn helm afwaait?
Dit is een bekend probleem, wanneer de wind echt onder je klep komt heb je kans dat je capcover van je helm afwaait. De speciale eventinghelmen van Charles Owen en Gatehouse zijn daarom ook voorzien van een ruw oppervlak om meer grip te geven. Wanneer je zeker wilt zijn dat je capcover niet afwaait dan kun je met enkele steken je capcover vastnaaien aan de zachte binnenvoering van je cap of helm.

Verkopen jullie een bijpassend shirt voor bij mijn capcover?
We verkopen de zeer fijne XC eventingshirts van Rhino die erg populair zijn bij de eventingruiters. Doordat deze shirts van een ander bedrijf komen en van ander materiaal zijn gemaakt als de capcovers zal het nooit 100% hetzelfde zijn maar kleuren als zwart, wit, navy en royal blauw en rood zijn in ieder geval zeer goed te matchen. De capcovers en shirts kunnen wel in dezelfde kleur bedrukt worden. Daarnaast hebben we in de collectie de zeer mooie eventshirts van How's Racesafe die je helemaal naar eigen wens kunt aanpassen. 

Is een medische kaart verplicht?
Wanneer je een SGW rijdt in Nederland is een medische kaart verstandig maar niet verplicht. In België zijn de medische kaarten wel verplicht en op alle Internationale wedstrijden, zowel in het buitenland als in Nederland

Verkopen jullie ook Polar hartslagmeters met GPS?
Nee, we verkopen alleen de eenvoudige Inzone en de Healtcheck van Polar. 

Op welke wedstrijden kan ik Eventing-SGW specialist vinden?
Eventing-SGW specialist staat het hele seizoen op meerdere SGW´s en oefencrossen in Nederland. De kalender met de evenementen waar we aanwezig zijn vind je hier. Organiseer je een SGW, eventingwedstrijd of oefencross en wil je dat wij erbij zijn? Laat het ons weten!

Is mijn bestelling op voorraad?
De meeste gangbare crossbenodigdheden liggen vrijwel altijd op voorraad. Bij elk artikel wordt ook vermeld of deze op voorraad is, of hoe lang de levertijd ongeveer zal bedragen. Wij proberen de site zo actueel mogelijk te houden en het zo snel mogelijk te vermelden als een product tijdelijk is uitverkocht. Mocht de levertijd afwijken van de levertijd die op de site vermeld staat dan brengen wij je daarvan op de hoogte. Van de bodyprotectors liggen de gangbare maten op voorraad, alleen niet in elke kleur.

Kan ik langs komen om te passen?
Langskomen om een product te bekijken of te passen kan op één van de vele concoursen waar we staan, of op het terrein van TCN Sporthorses in Bruchterveld. Op ons eigen crossterrein is het ook mogelijk om na het passen de producten direct uit te proberen.